I 1919 stiftedes Sønderho Forsamlingshus, og huset blev indviet 23. november 1919.

I den anledning indkaldte bestyrelsen til 100 års stiftelsesfest i forsamlingshuset 23. november 2019. Andelshavere blev indbudt med gæster. Det var tæt på de 100 i alle aldre – gamle som unge – der mødte op.

Menuen stod på bakskuld på kartoffelcreme, stegt nakkekam, frikadeller med rødkål samt æblekage.

Toastmaster Marie Louise Exner bød forsamlingen velkommen til en aften med god mad kreeret af lokale kæfter, ligesom underholdningen bød på musik, sange, taler, sjove indslag. Sange, digtet af Doris fra tidligere stiftelsesfester blev sunget – den ene fremført af Marie Louise. Lone bød på et indslag fra 50 års jubilæet – et muntert, lokalt præget rimeri af Thorkild Brinch om Sønderho og sønderhoninger fra de gamle dage i hans barndomsby 

Der var sjove beretninger og gode ord til Forsamlingshuset fra blandt andre Peter, Torben Mahler og Susanne. Der var til Forsamlingshuset et brev, der skulle have været læst op i forbindelse med stiftelsesfesten. Brevet nåede ikke frem i tide, men følger herunder. 

Efter kaffen var der bal. Musikken blev leveret af Peter, Ole, Jens og Malene, og der kom hurtig gang i dansen. Stemningen var god, og folk var glade – en rigtig dejlig 100 års fest.

Tusind tak til jer alle for jeres bidrag til, at Sønderho Forsamlingshus’ 100 års stiftelsesfest blev en flot fejring af huset og de 100 år.

På festudvalgets og bestyrelsens vegne, Hanne Svane 

Brev Fra Miriam

Forsamlingshuset modtog denne meddelelse fra Miriam, hvori hun skriver, at hun gerne ville have været med til at fejre forsamlingshusets 100 års jubilæum, men desværre er på kursus i København. Miriam skriver: 

“Jeg har den glæde at meddele bestyrelsen, at Finn Thomsens Fond har bevilliget 35.000 kroner til Sønderho Forsamlingshus.

For et par år siden blev Finn Thomsens Fond lukket, idet midlerne var opbrugt. Advokaten har sidenhen henvendt sig, for da kassen var gjort op, var der et restbeløb. Beløbet er fordelt således, at det kommer Sønderho til gode. Bestyrelsen indstillede, at pengene gik til forsamlingshuset, med det ønske, at midlerne støtter forsamlingshusets gode arbejde med at overlevere Sønderhos fine musikalske, danse- og kulturarv til kommende generationer og at have arrangementer, der knytter beboerne sammen i byen på tværs af alder.

Glædelig advent til alle i forsamlingshusets bestyrelse!

Med venlig hilsen, Miriam – på vegne af Finn Thomsens Fond”

Bestyrelsen i Sønderho Forsamlingshus er naturligvis meget glad for meddelelsen om, at forsamlingshuset er blevet bevilliget 35.000 kroner fra Finn Thomsens Fond og vil bestræbe sig på at opfylde ønsket om, at midlerne vil støtte forsamlingshusets arbejde med at overlevere Sønderhos fine musik, danse og kulturelle arv til kommende generationer.

Vi takker mange gange for den gode tanke og for støtten.

På bestyrelsens vegne, Hanne Svane, formand

Festbrev fra Tove de Fries

Kære Skrawsamlingshus

Du lugter, lyder og føles som helt dig selv, men også alle ”os”. 

Nogle gange er du helt renskuret, flunkende fin og klar til fest – andre gange ER du en fest, lettere overrislet og ”moget”, fuld af musik, sang, dans, mad, drikke, historier (både sande og knap så sande).

Vi tramper og skider på dig 😉 Vi tramper på dit gulv i både jagtstøvler, træsko, laksko, højhælede og bare fødder – vi gør både stort og småt (tar måske også en lille lur) på dine lokummer, og det er, som om du bare bliver helt glad, når der skal skiftes gulv og lokummer – så tror jeg, du ved, hvad du egentlig er værd. Og selv om folk det meste af tiden tar dig for givet, kan du pludselig mærke, at de kan og vil ikke undvære dig. 

Du er sgu egentlig ret fantastisk, du er vores lokale hjerte, du pumper blodet rundt i Sønderho, fordi du rummer os alle, unge som gamle, sure som glade, stille som højlydte. Du er vores mødested, vores hyggested, vores ”gider altså ikke gå hjem sted” – ja, man kan vel sige, at du er vores ”startsted” og vores ”slutsted”, så længe vi er her i Sønderho.

Jeg ved godt, at du ikke gør det af dig selv – du har haft mange bestyrelser, mange folk med mange meninger og forskellige opfattelser af hvad ”med det samme”, ”lige om lidt” og ”i næste uge” betyder. Lige nu har du Hannemor til at passe på dig, og det tror jeg nok, du skal være glad for. 

Så har du jo også musikken, mest Peter og Ole, men også mange andre gode venner, der lige kan kilde dig lidt derhenne i hjørnet, hvor du bliver mest glad, og det smitter jo i hele gulvet og forplanter sig nogle gange helt op i Kre og Hans Fischers ”kvajeorganer”. 

Folk derude i verden hører om dig, tror du er kæmpestor og har plads til tusindvis af mennesker, og det er jo netop det: Hvor der er hjerterum, er der husrum, og så pyt da med, at vi ikke alle kan være inde på samme tid, der er sgu da også meget sjovt på parkeringspladsen og ude på vejen – bare vi kan se og høre dig, så er vi jo hjemme 😉

Ved ikke hvad jeg ellers skal sige, men foreløbig bare tak for 100 år – og held og lykke med de næste 100. Og rigtig god fest alle sammen!

Kærlig hilsen, Tove de Fries