Andelsforeningen Sønderho Forsamlingshus og Støtteforeningens  beretninger

 

Teknisk nødvendighed

Det store nytårsbal indledte helt som sædvanligt 2019. Dette års fest overgik igen i år  tidligeres. Igen havde pynteholdet gjort det om muligt endnu mere festligt og fantasifuldt, vores helt formidable nytårsband bestående af Peter, Ole og Jens leverede balmusikken med smittende fest- og danseglæde. De mange gæster, der var 130, havde som altid en kæmpefest i vores gamle, smukt pyntede Forsamlingshus- gulvet var konstant fyldt og efterspørgslen i baren var stor, og vores super barpersonale var helt på toppen.

Fastelavnsfesten for børn blev afholdt søndag d. 3. marts. Der var mange glade gæster, 110 solgte billetter, flot udklædte børn og mange forældre, der tog ajtiv del i løjerne. Igen havde Bakskuld børnene pyntet og malet de flotte tønder. Slagets gang blev dygtigt ledet af Marie Louise. Tak til de frivillige og til musikken; Tove og Malene m/Fiddlers. Vi er meget privilegerede med så dejlig musik også til vores arrangementer for børn i Forsamlingshuset.

Grundlovsfesten ved Børsen som Sønderho Forsamlingshus og Støtteforeningen er med til at arrangere sammen med Jagtforeningen, Borgerforeningen og Havnen forløb på sædvanlig god og hyggelig vis. Dog efter en del bulder, tumult og tornado i nattens løb op til arrangementet, der bevirkede, at teltet lettede og sejlede afsted ind over byens tage og medførte ødelæggelser på sin vej. Heldigvis viste vejret sig fra sin sædvanlige gode grundlovsdags side og efter assistance fra vores lokale tømrer Arne og Jens Wohlert fik vi repareret de værste skader på pladsen efter natten tumult så festen kunne starte kl. 1200. Der var solskin og blå himmel til de mange mennesker, der kom forbi for at høre den fine, sjove og aldeles upolitiske grundlovstale v/ Brian S. Nielsen ”Købmandens søn” Folk kunne også nyde kaffen, det flotte hjemmebag og smage på de grillede bakskuld, gårdpølser, den gode fadøl og lytte til skønmusik v/Tove m.fl. og ellers nyde den gode stemning. Igen tak til de mange frivillige og tak til musikken.

Pinsefestival 2019 blev afholdt over 2 dage 7. og 8. juni, hvor Jørgen Bjørslev og Kim Holst igen lagde ud fredag eftermiddag i teltet med hot fyraftensjazz og hvor der blev serveret en hot gryderet. Lørdag fulgte det traditionelle program med arrangementer i teltet, dyrskue for børn med mange arrangementer så som musik, ansigtsmaling og aktiviteter for børn Der var sessions i teltet workshops, koncert, danseundervisning samt et flot pinseoptog gennem byen med Tove og Malene, samt Fanø Fiddlers. Vejrguderne var ikke helt med os, men optoget var fint. Teltet var åbent hele dagen og grillene var tændt til bakskuld, gårdpølser samt helstegt pattegris til aftensmaden. Aftenens og nattens underholdning bestod af canadisk, irsk og lokal musik med koncert, dans og bal. Søndag havde Tove de Fries arrangeret en mindekoncert ”Tribute to Jerry Holland”. Pinsefestival 2019 var en stor publikums succes. Det var også en stor kulturel og musisk oplevelse. Det er dejligt med stor lokal opbakning fra byen og øen og alle de frivillige. Tusind tak til alle hjælpere og musikere. Det gør det sjovt at være med til at arrangere med den interesse, der udvises og det er til stor glæde og inspiration for den unge generation af musikere, frivillige og gæster. Tusind tak til Tove og FolkinVest for samarbejdet omkring Pinsearrangementet, Før Pinsearrangementet og mindekoncerten. Pinsen 2020 er under planlægning af et pinseudvalg for at hjælpe bestyrelsen med den del af arbejdet

I efterårets uge 42 blev der afholdt loppemarked mandag d. 14. oktober – igen med alle stader besat og ca 250 besøgende. Der var salg af kaffe, kage, pizzasnegle og pølsehorn.God stemning og god handel – dog skal vi nok vende tilbage til at servere smørrebrød – det blev i al fald efterspurgt. Tak for en god dag til alle frivillige, kagebagere og ”lopper”

Sønderho Forsamlingshus er medlem af gl. Ribe Amts Forsamlingshusforening og de afholder hvert år et efterårsmøde i et af forsamlingshusene i området. Dette efterår var bestyrelsen i Sønderho Forsamlingshus blevet spurgt om, vi ville lægge hus til dette års møde i Forsamlingshusforeningen og komme med forslag til indlæg/foredragsholder, samt stå for forplejningen. Der var tilmeldt 35 deltagere fra bestyrelserne rundt om i Gl. Ribe Amts Forsamlingshusforening, deri blandt var også bestyrelsen fra Rindby Forsamlingshus, Peter Uhrbrand kom med et indlæg, der indebar en lille tur rundt i byen – en fortælling om Sønderho Forsamlingshus historie og musikken og byen. Der blev serveret fanøsmørrebrød, kaffepunch og fanøkringle, og mødets deltagere var meget glade for arrangementet. På vejen til færgen blev Rindby Forsamlingshus også besøgt –mere fanøkringle.

I 1919 stiftedes Sønderho Forsamlingshus, og huset blev indviet 23. november 1919.I den anledning indkaldte bestyrelsen til 100 års stiftelsesfest i forsamlingshuset 23. november 2019. Andelshavere blev indbudt med gæster. Det var tæt på de 100 i alle aldre – gamle som unge – der mødte op .Menuen stod på bakskuld på kartoffelcreme, stegt nakkekam, frikadeller med rødkål samt æblekage. Toastmaster Marie Louise Exner bød forsamlingen velkommen til en aften med god mad kreeret af lokale kræfter, ligesom underholdningen bød på musik, sange, taler, sjove indslag. Sange, digtet af Doris fra tidligere stiftelsesfester blev sunget – den ene fremført af Marie Louise. Lone bød på et indslag fra 50 års jubilæet – et muntert, lokalt præget rimeri af Thorkild Brinch om Sønderho og sønderhoninger fra de gamle dage i hans barndomsby Der var sjove beretninger og gode ord til Forsamlingshuset fra blandt andre Peter, Torben Mahler og Susanne.  Efter kaffen var der bal. Musikken blev leveret af Peter, Ole, Jens og Malene, og der kom hurtig gang i dansen. Stemningen var god, og folk var glade – en rigtig dejlig 100 års fest. Tusind tak til jer alle for jeres bidrag til, at Sønderho Forsamlingshus’ 100 års stiftelsesfest blev en flot fejring af huset og de første 100 år.

Til juletræsfesten for børn d. 27. december var der ikke så mange gæster. Vi var blot 40 børn og voksne, men det var som altid meget hyggeligt. Der var dans om juletræet, godteposer, en meget fin nissedukkefortælling v. Gertrud Exner. Tak til Gertrud for underholdning og nisserierne – og tak til Hans Peter for musikken.

Udlejningen af Forsamlingshuset har været rigtig god i 2019. Huset bliver brugt rigtig meget til glæde for alle. Der bliver afholdt festivals, foredrag, borgermøder, teater samt forskellige undervisningsarrangementer. Dertil kommer medlemmernes egne private fester såsom bryllupper, konfirmationer fødselsdage og slægtsfester.

Projekter i 2019: Vi havde et ønske om renovering af de aflange borde i Forsamlingshuset, og Borgerforeningen støttede meget flot op og dækkede samtlige udgifter. Arbejdet blev udført af Fanø Træ, og det blev meget vellykket. Så tak for det. Vi vil gerne nu investere i nye runde borde efter samme ide’, som de nyrenoverede borde.

Sønderho Forsamlingshus vil også gerne rette en tak til Mogens Kirk for donation af en ny håndvask med blandingsbatteri til baren og til Jens Mouritzen for hjælp ved installationen af nye flotte scene spot. Der blev også fremstillet en ny flytbar scene med tak til Jens Wohlert.

I forbindelse med 100 års dagen fik Sønderho Forsamlingshus en donation på 35.000 kr. fra Finn Thomsens Fond, da den blev lukket ned. Disse midler skal bruges til at støtte forsamlingshusets arbejde med at overlevere Sønderhos fine musik, danse og kulturelle arv til kommende generationer og have arrangementer, der knytter beboerne sammen i byen på tværs af alder. Det blev vi i bestyrelsen meget glade for, og vil gøre alt vi kan for at opfylde dette. Der kan søges hos bestyrelsen om støtte til sådanne arrangementer.

Vi har søgt om og fået støtte fra Fanø Sparekasse på 7000 kr. til en ny hjemmeside. Vi er nu i gang med at indhente tilbud. Vi vil også gerne undersøge markedet med hensyn til den bedste forbedring af akustikken. For at få den bedste løsning for forsamlingshuset, vil vi bede om professionel hjælp. Det er et problem der skal løses.

Jeg vil gerne slutte af med en stor tak til alle, der støtter op om Forsamlingshusets arbejde og arrangementer.

Hanne Svane, formand 

Bestyrelsens beretning 2022

Bestyrelsens beretning 2022

Der var heller ikke et brag af et nytårsbal ved indgangen til 2022. Vi var stadig ramte af covid restriktioner. Det lettede i løbet af februar, hvor der så småt kom gang i udlejninger og arrangementer. Godtfolk afholdt et musik arrangement, der var studerende fra DIS, og Syddansk Folkemusik talentskole. Div. foreninger afholdt deres generalforsamlinger, og søndag d. 24. februar kunne vi så selv afholde fastelavnsfest for børn- med et meget flot fremmøde af udklædte fastelavnsdeltagere og med musik og underholdning . Musikskolerne fra Sønderborg og Aabenraa måtte dog aflyse/udsætte til efteråret. Sangaften blev også afholdt på initiativ af lokale musikere og der var rigtig god tilslutning af sangglade gæster og dejlig musikledsagelse. Der var ønske om gentagelse, men endnu har der ikke været nogen der har grebet stafetten – muligheden er der stadig Forsamlingshuset lægger hus til via Finn Thomsen Fonden. Der var mange udlejninger gennem hele året. Der var en del bryllupper, der var barnedåb, non-firmationer og konfirmationer, og vi fik også yogahold gennem hele foråret på hverdage. De kommer igen i år.. Og så kunne vi endelig holde en pinsefestival d. 3.-4. juni på den sædvanlige måde med masser af god musik, koncerter, baller workshops, telt på pladsen mad på grillen, pinseoptog og børnefestval. Festen var meget velbesøgt, folk var glade, nu var der endelig blevet mulighed for at feste. Pinsefesten gik direkte over i Grundlovsfesten d. 5. juni, der af praktiske årsager blev afholdt foran Forsamlingshuset i stedet for på Havnen. Der var strålende solskin, sang, musik og taler. Fonden Gl. Sønderho kunne også afholde deres arrangementer påskebal, høstbal, og omkring Sønderho dagen på sædvanlig vis bortset fra at vi d. 13. juli måtte tage afsked med Oluf Holm, et mangeårigt og højt skattet bestyrelsesmedlem og ven, ved en mindesammenkomst i Forsamlingshuset. Det blev en meget smuk og bevæget dag. Free Folk kunne ligeledes arrangere og afvikle deres festival på sædvanlig vis, og ligeledes Strikkefestivalen. Gertrud Exner lavede teater i september, og vi havde loppemarked i efterårsferien. Der var flere gæster end sædvanligt og hyggeligt som altid. Da Forsamlingshuset havde 100 års Stiftelsesfest i 2019, blev det aftalt, at vi skulle arrangere en Stiftelsesfest hvert år, ligesom før i tiden. Det kunne så først lade sig gøre i 2022 d. 19. nov.. Der blev selvfølgelig serveret den traditionelle menu med tarteletter, flæskesteg, frikadeller, rødkål og gl. dags æblekage. Maden var lokalt kreeret, og ligeledes musikken og underholdningen. Vi fik fuldt hus og gæsterne var gode til at byde ind med sange, taler og sjove historier.- En særdeles vellykket sammenkomst- og der var en del der havde taget hele familien med, så der var rigtig mange børn, der også hyggede sig. Det gjorde de også til juletræsfesten, hvor Ove spillede og Gertrud stod for underholdningen til et meget hyggeligt julearrangement. Vi fik i dette år leveret 15 nye runde borde fra Fanø Træ- og de er så pæne. Vi er meget glade for dem. Der blev jo også syet nye hvide duge til alle borde, både de aflange og de runde. Der blev også syet nye gardiner . Det sørgede Ide og sypigerne for så tusind tak til dem. Vi fik et nyt køle-fryseskab til afløsning af det udtjente gamle i baggangen. Vinduerne trængte til noget omsorg og vedligehold, så de blev ordnet og malet. Der er kommet styr på vores varmepumpe. Så nu har vi igen varmt vand i hanerne og varme i gulvet. Henrik Miller klarede den opgave, og det er bare så skønt, at det virker, og at vi kan stole på det. Vi har fået en ny (brugt) gulvasker, da den gamle var helt færdig. Tak til Hans Fischer for det, og til Christoffer, der ser efter vores øvrige teknik og har sat lys op i baren og ordnet kaffemaskinen. Den 7. maj var der arbejdsdag i Huset, og her i år bliver arbejdsdagen d. 13. maj, så da er alle velkomne til at komme og give en hånd med. Det plejer at være en rigtig god dag med både mad og drikke Her sidst på året dukkede der så et par ting op, der har med Fanø Kommune og Sydjyllands Politi at gøre. Politiet har ændret på vores adgang til at få lejlighedsbevilling til kl. 5. pinsemorgen, så vi er blevet rådet til at få en fast bevilling, så vi er fri for at skulle søge. Så nu søges der om fast bevilling. Fanø Kommune har ændret deres sædvanlige ansøgning om driftstilskud, til 2 årlige ansøgninger om støtte til arrangementer og aktiviteter. Her vil vi forsøge søge om støtte til vores akustik forbedring. Med stor tak til alle de frivillige uden hvis hjælp , intet kunne lade sig gøre. Det gælder både arrangementer, fester og praktisk arbejde inde og ude, og hermed også tak til alle der støtter Huset.
Hanne Svane. formand 

Bestyrelsens beretning 2021

Bestyrelsens beretning 2021

Beretningen fra 2021 I Sønderho Forsamlingshus begynder meget stilfærdigt fra begyndelsen af året. Vi var stadig ramte af corona restriktioner, så der var intet brag af et nytårsbal og andre arrangementer og udlejninger helt ind til maj, hvor Huset blev booket til de første møder.

Men en af Forsamlingshusets traditionelle arrangementer for børn blev afholdt fastelavnssøndag 14. februar på en alternativ facon, idet der blev pakket 50 fastelavnsposer med ris-slik-opskrift på fastelavnsboller, tekster til fastelavnssange og skabeloner til pynt og bragt ud til alle børnenes hjem i byen. De blev modtaget med glæde rundt omkring.

Generalforsamlingen blev også dette år udsat til efteråret.

Pinsefestivalen blev udsat til senere og i stedet kunne det lade sig gøre at afholde en lille udendørs gårdfest en pinsehavefest med plads til 75 siddende personer til en lille koncert med lokale musikere. Det var vældig hyggeligt, og der kom rigtig mange gæster med god plads til alle. De lod sig ikke genere af regnen, men nød musikken og den gode fadøl. Den lille havefest lukkede tidligt på aftenen for at alle restriktioner kunne overholdes.

Udlejningen startede så småt op igen – selv om der kom en del aflysninger og udsættelser. Igen i år havde Gertrud og hendes teatertrup lejet Huset i hverdagene i juni og igen hele efteråret fra uge 35 og indtil december. Det er rigtig godt at Huset bliver brugt og at Gertrud har en fast base til sit teater.

Der kom rigtig gang i udlejningen i juni og den 10. juli blev den udsatte pinsefest afholdt som vores Pinsehavefest vers. 2. Igen blev festen holdt udenfor- men i Sønderholivs nye flotte telt. Programmet var helt traditionelt, men med visse begrænsninger. Der var værksted for børn, hvor der blev kreeret insektfugle, optog med Tove og musikbørnene fra Havnen, jazz med Kim og Jørgen, koncert med GANGSPIL, session med Tove og Christoffer og bal i teltet til midnat. Der var grill og salg af fadøl, og et publikum, der virkelig havde glædet sig. At der så om eftermiddagen skulle være begravelse, hvor det meste af byen deltog gjorde, at festen fik et anderledes præg og forløb. Men som der var enighed om, Peter ville ikke have ønsket det anderledes.

De festivals, vi har om sommeren havde vi også i år. Der var Sønderhodag i lidt begrænset omfang, FFFF også med begrænsninger, Godtfolk i nyt regi og Strikkefestival i nyt regi.

I Efterårsferien var Forsamlingshuset godt booket med reception, foredrag, Høstfest og vores eget Loppemarked med udsolgte stadepladser og mange glade gæster. Der var så en enkelt udlejning den 6. nov. men ellers var der igen lukket ned for fester og arrangementer, dog blev der afholdt kommunalvalg. Så altså var der intet julearrangement for børn i Huset, d.v.s. der var et par friske bestyrelsespiger, der arrangerede et juletræsløb rundt i Sønderho med godteposer og Nisseløjer.

Nu har vi så 2 x Nytårsarrangement til gode. Så mon ikke der til næste år skal lines op til det helt store nytårsbrag og fest?

Vi har så benyttet os af de stille perioder i Huset til at få lavet nogle tiltrængte renovationer og nye tiltag. Dansk Gulvplank, som lagde gulvet i sin tid, kom og sleb gulvet og gav det olie. Det pyntede rigtig meget. Der blev handlet stof ind til syning af duge og gardiner, og en sygruppe under ledelse af Ide gik i gang her efter nytår, og det fine resultat kan vi se her. Der blev bestilt nye runde borde hos Fanø Træ, og de er færdige. Vi mangler blot, at få dem afhentet, og de gamle sendt på Genbrug. Det sker i løbet af denne uge. Da vores gamle klaver havde udtjent, var det på tide at anskaffe et andet. Og vi var så heldige at få vores nye klaver leveret lige til Sønderhodagen. Og der er også sket noget med et andet af Forsamlingshusets instrumenter –nemlig den gamle gulvbas- som Lone Brinch fra hvis familie bassen kommer, har foranlediget og bekostet renoveret. Hjemmesiden som har været undervejs et stykke tid blev også færdig omkring nytår. Dejligt at den nu virker, og man kan se kalenderen. Vi forsøger i år med en sangaften på opfordring af lokale musikere. Vi starter på onsdag og hvis det bliver en succes og det skal fortsætte bør der laves en lille gruppe af frivillige, der vil tage hånd om arrangementet sammen med Forsamlingshuset. Der arbejdes videre med at finde en løsning på Husets akustikproblemer.

Med stor tak til alle de frivillige uden hvis hjælp, intet kunne lade sig gøre. Det gælder både arrangementer, fester og praktisk arbejde, inde og ude

Hanne

Bestyrelsens beretning 2020

Bestyrelsens beretning 2020. Sønderho Forsamlingshus

2020 viste sig at blive et noget usædvanligt år. Det begyndte meget traditionsrigt med det store nytårsbal 1. januar, hvor Forsamlingshuset var pyntet helt fantastisk op til nytårsfejring og fest. Musikken v. Peter Ole og Jens var for alvor i hopla og festhumør, for slet ikke at nævne de mange glade og festlige gæster, der fyldte Huset med herlig nytårsfejring. Tak til alle festlige gæster, musikere og frivillige, der pyntede op og pyntede i baren.

Vi afholdt d. 23. februar fastelavnsfest for børn – det var vældig godt besøgt af 95 børn og voksne med sjov og ballade og som altid vores helt eget Sønderho børneband v Tove og Malene. Der var underholdning v. Gertrud, tøndeslagning, fastelavnsbollespisning og flotte og sjove udklædninger.

Ellers fortsatte januar og februar med god brug af Huset til møder, undervisnings- og foreningsarrangementer, samt fester.

En af de mere spektakulære udlejninger havde vi den 16. januar, hvor lagde lokaler til en eftermiddag med Ghita og Jims tur Danmark rundt. Her skulle musikken og dansen også være i fokus, så der var hidkaldt publikum og dansere og bestilt musik, så dansen kunne trædes og Ghita og Jim kunne få deres snak og billeder af og med musikken og dansen.

Selv om der blev lukket ned for at afholde fester i Forsamlingshuset fra marts –har vi alligevel haft en del brug af Huset- alternative koncerter streamet i Sønderho by night, små møder og Gertruds teateropsætninger gennem hele resten af året. Det var så fint at teatertruppen kunne benytte sig af salen på hverdage og i tidsrummet indtil kl. 15 – så de møder og arrangementer der så efterhånden kunne lade sig gøre hen på sommeren kunne afvikles. Denne udmærkede ordning har vi også haft i dette år.

I eftersommeren afholdt Godtfolk/Fannikerdagen nogle små forsigtige koncerter, Det var alt hvad der kunne lade sig gøre på dette tidspunkt.- men ellers var der lukket ned for alle de store arrangementer som pinsefest, sønderhodag, free folk, strikkefestival, efterårsarrangementer og juletræsfest.

Vi fik sat gang i et projekt med en ny hjemmeside, som Fanø Sparekasse har sponsoreret. Det har taget sin tid – men nu ser det ud til at den er ved at være klar. D.v.s. at der igen snart vil være en hjemmeside med kalender, hvor man foruden alt om Forsamlingshuse på en ny spændende måde, også kan se kalenderen for at tjekke tider til udlejning.

Nu vi er ved nyheder, så er vi også i gang med at bestille nye runde borde. De bliver fremstillet i krydsfiner og lakeret og vil få en diameter på 122 cm. Vi har også bestilt en slibning af gulvet i salen. Det trænger meget- men Dansk Gulvplank, der lagde gulvet i sin tid kommer på i næste uge og ordner gulvet – og i denne uge kommer Varmepumpeeksperten, som installerede vores varmepumpeanlæg. Vandvarmeren har været meget ustabil , og der har ofte været  ”lukket for det varme vand”. Det skal selvfølgelig være i orden, så der altid er varmt vand i hanerne.

Der er også sat gang i div. syprojekter- der er indkøbt stof til duge til alle borde, så der skal klippes og kantes, og vi efterlyser frivillige, der gerne vil hjælpe med det. Vi har også et projekt nye gardiner på tegnebrættet 

Så alt i alt er der mange projekter i gang for at forskønne og forbedre vores gamle Hus.

Med tak til alle frivillige kræfter og til Forsamlingshusets andelshavere og alle, der støtter op om vores Hus.

Hanne Svane

Bestyrelsens beretning 2019

Det store nytårsbal indledte helt som sædvanligt 2019. Dette års fest overgik igen i år  tidligeres. Igen havde pynteholdet gjort det om muligt endnu mere festligt og fantasifuldt, vores helt formidable nytårsband bestående af Peter, Ole og Jens leverede balmusikken med smittende fest- og danseglæde. De mange gæster, der var 130, havde som altid en kæmpefest i vores gamle, smukt pyntede Forsamlingshus- gulvet var konstant fyldt og efterspørgslen i baren var stor, og vores super barpersonale var helt på toppen.

Fastelavnsfesten for børn blev afholdt søndag d. 3. marts. Der var mange glade gæster, 110 solgte billetter, flot udklædte børn og mange forældre, der tog ajtiv del i løjerne. Igen havde Bakskuld børnene pyntet og malet de flotte tønder. Slagets gang blev dygtigt ledet af Marie Louise. Tak til de frivillige og til musikken; Tove og Malene m/Fiddlers. Vi er meget privilegerede med så dejlig musik også til vores arrangementer for børn i Forsamlingshuset.

Grundlovsfesten ved Børsen som Sønderho Forsamlingshus og Støtteforeningen er med til at arrangere sammen med Jagtforeningen, Borgerforeningen og Havnen forløb på sædvanlig god og hyggelig vis. Dog efter en del bulder, tumult og tornado i nattens løb op til arrangementet, der bevirkede, at teltet lettede og sejlede afsted ind over byens tage og medførte ødelæggelser på sin vej. Heldigvis viste vejret sig fra sin sædvanlige gode grundlovsdags side og efter assistance fra vores lokale tømrer Arne og Jens Wohlert fik vi repareret de værste skader på pladsen efter natten tumult så festen kunne starte kl. 1200. Der var solskin og blå himmel til de mange mennesker, der kom forbi for at høre den fine, sjove og aldeles upolitiske grundlovstale v/ Brian S. Nielsen ”Købmandens søn” Folk kunne også nyde kaffen, det flotte hjemmebag og smage på de grillede bakskuld, gårdpølser, den gode fadøl og lytte til skønmusik v/Tove m.fl. og ellers nyde den gode stemning. Igen tak til de mange frivillige og tak til musikken.

Pinsefestival 2019 blev afholdt over 2 dage 7. og 8. juni, hvor Jørgen Bjørslev og Kim Holst igen lagde ud fredag eftermiddag i teltet med hot fyraftensjazz og hvor der blev serveret en hot gryderet. Lørdag fulgte det traditionelle program med arrangementer i teltet, dyrskue for børn med mange arrangementer så som musik, ansigtsmaling og aktiviteter for børn Der var sessions i teltet workshops, koncert, danseundervisning samt et flot pinseoptog gennem byen med Tove og Malene, samt Fanø Fiddlers. Vejrguderne var ikke helt med os, men optoget var fint. Teltet var åbent hele dagen og grillene var tændt til bakskuld, gårdpølser samt helstegt pattegris til aftensmaden. Aftenens og nattens underholdning bestod af canadisk, irsk og lokal musik med koncert, dans og bal. Søndag havde Tove de Fries arrangeret en mindekoncert ”Tribute to Jerry Holland”. Pinsefestival 2019 var en stor publikums succes. Det var også en stor kulturel og musisk oplevelse. Det er dejligt med stor lokal opbakning fra byen og øen og alle de frivillige. Tusind tak til alle hjælpere og musikere. Det gør det sjovt at være med til at arrangere med den interesse, der udvises og det er til stor glæde og inspiration for den unge generation af musikere, frivillige og gæster. Tusind tak til Tove og FolkinVest for samarbejdet omkring Pinsearrangementet, Før Pinsearrangementet og mindekoncerten. Pinsen 2020 er under planlægning af et pinseudvalg for at hjælpe bestyrelsen med den del af arbejdet

I efterårets uge 42 blev der afholdt loppemarked mandag d. 14. oktober – igen med alle stader besat og ca 250 besøgende. Der var salg af kaffe, kage, pizzasnegle og pølsehorn.God stemning og god handel – dog skal vi nok vende tilbage til at servere smørrebrød – det blev i al fald efterspurgt. Tak for en god dag til alle frivillige, kagebagere og ”lopper”

Sønderho Forsamlingshus er medlem af gl. Ribe Amts Forsamlingshusforening og de afholder hvert år et efterårsmøde i et af forsamlingshusene i området. Dette efterår var bestyrelsen i Sønderho Forsamlingshus blevet spurgt om, vi ville lægge hus til dette års møde i Forsamlingshusforeningen og komme med forslag til indlæg/foredragsholder, samt stå for forplejningen. Der var tilmeldt 35 deltagere fra bestyrelserne rundt om i Gl. Ribe Amts Forsamlingshusforening, deri blandt var også bestyrelsen fra Rindby Forsamlingshus, Peter Uhrbrand kom med et indlæg, der indebar en lille tur rundt i byen – en fortælling om Sønderho Forsamlingshus historie og musikken og byen. Der blev serveret fanøsmørrebrød, kaffepunch og fanøkringle, og mødets deltagere var meget glade for arrangementet. På vejen til færgen blev Rindby Forsamlingshus også besøgt –mere fanøkringle.

I 1919 stiftedes Sønderho Forsamlingshus, og huset blev indviet 23. november 1919.I den anledning indkaldte bestyrelsen til 100 års stiftelsesfest i forsamlingshuset 23. november 2019. Andelshavere blev indbudt med gæster. Det var tæt på de 100 i alle aldre – gamle som unge – der mødte op .Menuen stod på bakskuld på kartoffelcreme, stegt nakkekam, frikadeller med rødkål samt æblekage. Toastmaster Marie Louise Exner bød forsamlingen velkommen til en aften med god mad kreeret af lokale kræfter, ligesom underholdningen bød på musik, sange, taler, sjove indslag. Sange, digtet af Doris fra tidligere stiftelsesfester blev sunget – den ene fremført af Marie Louise. Lone bød på et indslag fra 50 års jubilæet – et muntert, lokalt præget rimeri af Thorkild Brinch om Sønderho og sønderhoninger fra de gamle dage i hans barndomsby Der var sjove beretninger og gode ord til Forsamlingshuset fra blandt andre Peter, Torben Mahler og Susanne.  Efter kaffen var der bal. Musikken blev leveret af Peter, Ole, Jens og Malene, og der kom hurtig gang i dansen. Stemningen var god, og folk var glade – en rigtig dejlig 100 års fest. Tusind tak til jer alle for jeres bidrag til, at Sønderho Forsamlingshus’ 100 års stiftelsesfest blev en flot fejring af huset og de første 100 år.

Til juletræsfesten for børn d. 27. december var der ikke så mange gæster. Vi var blot 40 børn og voksne, men det var som altid meget hyggeligt. Der var dans om juletræet, godteposer, en meget fin nissedukkefortælling v. Gertrud Exner. Tak til Gertrud for underholdning og nisserierne – og tak til Hans Peter for musikken.

Udlejningen af Forsamlingshuset har været rigtig god i 2019. Huset bliver brugt rigtig meget til glæde for alle. Der bliver afholdt festivals, foredrag, borgermøder, teater samt forskellige undervisningsarrangementer. Dertil kommer medlemmernes egne private fester såsom bryllupper, konfirmationer fødselsdage og slægtsfester.

Projekter i 2019: Vi havde et ønske om renovering af de aflange borde i Forsamlingshuset, og Borgerforeningen støttede meget flot op og dækkede samtlige udgifter. Arbejdet blev udført af Fanø Træ, og det blev meget vellykket. Så tak for det. Vi vil gerne nu investere i nye runde borde efter samme ide’, som de nyrenoverede borde.

Sønderho Forsamlingshus vil også gerne rette en tak til Mogens Kirk for donation af en ny håndvask med blandingsbatteri til baren og til Jens Mouritzen for hjælp ved installationen af nye flotte scene spot. Der blev også fremstillet en ny flytbar scene med tak til Jens Wohlert.

I forbindelse med 100 års dagen fik Sønderho Forsamlingshus en donation på 35.000 kr. fra Finn Thomsens Fond, da den blev lukket ned. Disse midler skal bruges til at støtte forsamlingshusets arbejde med at overlevere Sønderhos fine musik, danse og kulturelle arv til kommende generationer og have arrangementer, der knytter beboerne sammen i byen på tværs af alder. Det blev vi i bestyrelsen meget glade for, og vil gøre alt vi kan for at opfylde dette. Der kan søges hos bestyrelsen om støtte til sådanne arrangementer.

Vi har søgt om og fået støtte fra Fanø Sparekasse på 7000 kr. til en ny hjemmeside. Vi er nu i gang med at indhente tilbud. Vi vil også gerne undersøge markedet med hensyn til den bedste forbedring af akustikken. For at få den bedste løsning for forsamlingshuset, vil vi bede om professionel hjælp. Det er et problem der skal løses.

Jeg vil gerne slutte af med en stor tak til alle, der støtter op om Forsamlingshusets arbejde og arrangementer.

Hanne Svane, formand